Akupunktio

Akupunktuuri on yleistynyt fysioterapeuttien käyttämänä hoitomuotona tuki- ja liikuntaelimistön vaivoissa. Akupunktio vaikuttaa kipuun, särkyyn sekä lihasten ja koko kehon rentoutumiseen. Esimerkiksi migreenin hoidossa on akupunktiolla saavutettu hyviä tuloksia. Akupunktiossa potilasta hoidetaan neuloilla ärsyttämällä tarkoin määriteltyjä kehon pisteitä. Neulat ovat steriloituja ja kertakäyttöisiä.

Hoitokertojen määrä arvioidaan potilaan tilanteen mukaan. Usein 1-2 x viikossa ja yhteensä 8-10 kertaa annettu hoito on määrällisesti riittävä. Akuuteissa vaivoissa jo muutama hoitokerta voi antaa avun. Akupunktuurin teho voi kestää tunneista vuosiin. Oireiden helpottumisen jälkeen monet potilaat tarvitsevat vain pari hoitokertaa vuodessa pysyäkseen oireettomana. Länsimaissa akupunktion selitetään usein lievittävän kipua hermolihasjärjestelmän kautta. Tätä ajatusta vahvistaa mm. Melzackin ja Wall´n porttikontrolliteoria.

Viime vuosina on akupunktuurista kertynyt selkeää tieteellistä näyttöä mm. migreenin, niskakipujen, jännityspäänsäryn, nivelrikon ja selkäkipujen hoidossa.

Muita paljon hoidettuja vaivoja ovat:
– Polvinivelrikon kiputilat
– Selkäkivut ja ischiaskivut
– Jännityspäänsäryt
– Migreeni estohoitona
– Olkakivut
– Lonkkanivelrikon kivut
– Tenniskyynärpääkivut
– Erilaiset jännetulehdukset

Lähteet: Suomen lääkäreiden akupunktio yhdistys, The Journal of Chinese Medicine

Ajanvaraus

Hannu Borén